top of page
Søg
  • Forfatters billedeStine Pinholt

Køb af hest – hvad skal du overveje?

Det praktiske De fleste heste-entusiaster drømmer om en dag at eje deres egen hest. Men for at købet ender lykkeligt, er der mange overvejelser at gøre sig, inden man anskaffer egen hest, eller pony for den sags skyld. Først det praktiske: har du mulighed for at leje boks på et ridecenter eller en gård i nærheden af hvor du bor? Er der de faciliteter du har brug for? Og har du råd til bokslejen? Hvis du er mest til skovture har du måske ikke brug for et ridehus. Vil du gerne springe, skal der være en springbane osv. Økonomien spiller også ind, både i form af kostprisen på hesten, men også de månedlige udgifter kan variere meget. Dyrlæge, smed, undervisning og forsikring skal også medregnes. Og udstyr til både hest og rytter. Det er et helt kapitel for sig.


Det er nemt, at blive forelsket i en hest, før man ved, om den passer til ens niveau og behov

Hvad skal hesten kunne? Mange ryttere har en klar idé om, hvilken disciplin de foretrækker, men kommer alligevel til at købe en hest som ikke helt matcher deres oprindelige ønsker. Det kan være let at blive forblændet af en smuk ganger, eller hvad der virker som et fantastisk tilbud. Man ser desværre ofte heste til salg, hvor kemien mellem hest og rytter ikke passer. Eller hvor rytteren har købt en hest som ikke var tilstrækkeligt uddannet, til deres rideniveau. Det kan i mange tilfælde undgås, ved ikke at forhaste et køb, og ved at søge råd og vejledning inden man kommer hjem med en hest som ikke passer. Der findes heldigvis heste og ponyer i alle størrelser, farver og med forskellige temperamenter, så selvfølgelig er der også en til netop dig. Men det er ikke sikkert du finder den i morgen, eller i næste uge…

Alder og uddannelsesniveau skal man også tage i betragtning. Jo yngre og mere urutineret rytteren er, jo ældre og mere uddannet bør hesten/ponyen som udgangspunkt være. Størrelse er en vigtig faktor. Hest og rytter får mest ud af samspillet hvis de passer overens. En meget lang rytter får svært ved at indvirke ordentligt på en meget lav hest. En tommelfingerregel er, at hesten ikke må bære over 20% af dens egenvægt på ryggen. Hvis du eksempelvis vejer 70 kg. Skal hesten altså minimum veje 350 kg. og gerne mere.



Det er vigtigt at overveje hvad hesten skal kunne, og prøve den, før man køber den

Hesteprøvning Når du har fundet nogle spændende heste til salg, er det vigtigt at prøve at ride dem. Med en dygtig rytter og fotograf, kan selv den mest langhårede og svajryggede pony, se megalækker ud i en salgsannonce. Du er nødt til at komme i sadlen selv og mærke efter. Husk på, at hesten kender omgivelserne og derfor kan reagere anderledes når den flyttes til en ny stald, med andre rutiner, andet foder, andre foldkammerater,og ikke mindst en ny rytter (nemlig dig) som håndterer hesten anderledes. Det er en god idé at prøve hesten mere end én gang, og gerne både indendørs og udendørs. Helst sammen med din ridelærer, som vil kunne hjælpe dig med fordele og ulemper ved hesten. For alle heste i hele verden, har nogle stærke sider og nogle svage sider. Plusser og minusser. Du skal som hesteejer kende din hests skavanker, og kunne styrke dens svagheder. En ærlig sælger vil også kunne informere dig om dem, men nogle ved det simpelthen ikke, og andre vælger at fortie dem. Nogle heste ser spøgelser i hjørnerne, nogle vil ikke stå stille under opsidning, og andre igen vil ikke forstyrres i boksen. De er mindst lige så forskellige som os mennesker. At prøve hest skal være en spændende og rar oplevelse for alle parter. Du skal både som køber og sælger have en god mavefornemmelse.


Når du har fundet den helt rigtige hest er det tid til en handelsundersøgelse inden den fragtes hjem

Handelsundersøgelse Når du har fundet hesten eller ponyen du bare må eje, og ikke kan leve uden, skal den selvfølgelig handelsundersøges af en dyrlæge. Det sikrer både dig som køber, men også sælger, at hesten bliver tjekket igennem. Det er også nødvendigt hvis den efterfølgende skal forsikres. En handelsundersøgelse er dog ingen garanti for at hesten ikke fejler noget. Den kan sagtens have skavanker du først opdager senere. Der findes mange rideheste som har eksempelvis røntgenfejl, spat eller andet, som de lever med og rides med uden problemer. Men der findes mindst lige så mange eller flere, som er erklæret uanvendelige som rideheste, eller som sælges som problemheste, som ikke er blevet ordentligt udredt af en dyrlæge. Dyrlæge og smed, er ikke et sted det kan betale sig at spare penge som hesteejer. Du skal kun investere i en problemhest, hvis du er indstillet på at bruge ekstra penge på dyrlæge, og du har kvalificeret hjælp i form af en dygtig instruktør.

Happy Horse Hunting

818 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page