top of page
Søg
  • Forfatters billedeStine Pinholt

Hjælp!!! Mit barn vil starte til ridning

Ridning er nok en af de dyreste sportsgrene, dit barn kan gå til. Derfor er det også vigtigt, at både barn og voksen er glade ved rideskolen, undervisningen og hestene som man skal omgås. Her kommer nogle tjekpoints du skal overveje som ny i hestesportens fagre verden.


RIDESKOLEN

Typisk vil man starte til ridning på en rideskole, og her er mangfoldigheden stor. Det kan være forældrene som sadler op og løber med ved siden af. Det kan være dit barn rider enetimer eller i longe til de kan styre selv. Der kan være hjælpere til begge dele, så forældrene ikke er indblandet. Omgangstonen bør være fornuftig, og stemningen rar, her skal vi lære at styre 500 kg. flugtdyr rundt i manegen, så nytter det ikke hvis alle stresser rundt. Du kan som forælder gøre dit til, at rytteren ankommer i god tid inden ridetimen. Yderligere er det hensigtsmæssigt, at du sætter dig ind i hvordan proceduren er det pågældende sted, da det varierer meget hvor involverede både rytteren og forældrene er i klargøring inden ridetimen. De ydre rammer kan også veksle fra gammel til nyt, det er ikke det springende punkt. En stor bane eller et kæmpe ridehus er ikke nødvendigvis en fordel som begynder. Der er mere kontakt med instruktøren på en kort bane, og hesten kommer ikke så hurtigt i høj fart.


Mangfoldigheden blandt rideskoler er stor, det kan derfor godt betaler sig at gøre sit forarbejde

INSTRUKTØREN

En ridelærer skal have mange bolde i luften, kunne mestre mange ”kasketter”, og selvfølgelig have en bred ridemæssig erfaring, men også pædagogiske evner spiller en stor rolle. En dygtig instruktør kender hestene, og vil kunne hjælpe, støtte og udfordre eleverne. Dit barn skal være tryg ved ridelæreren, der bør fungerer som rollemodel.

Har du spørgsmål til ridelæreren, så aftal evt. hvornår det passer bedst at tale sammen, så ridetimen ikke bliver brugt unødigt.


Instruktøren skal have mange kasketter på, og have både rideerfaring og pædagogiske evner, så dit barn føler sig tryg

PONYERNE OG HESTENE

Ponyer kommer i alle former og temperamenter, og er lige så forskellige som os mennesker. Nogle er flinke og lette at opsadle. Andre har lært små tricks, som tester både evner og tålmodighed hos de implicerede parter. Heste og ponyer bør være i pæn foderstand, og jævnt håndterbare, dvs. lette at omgås. Har ponyer små særheder, som er gode at kende, kan rideskolen eksempelvis lave en tekst på foderskiltet eller boksdøren. Her er det en fordel at kunne værdsætte variationen, dit barn vil hurtigt finde en favorit, måske endda flere. Også i omgangen med hestene skal tonen og håndteringen være ordentlig, så rytterne lære at behandle dyret med respekt. Hjælpere og undervisere bør ikke tale grimt til hestene eller være hårdhændede. Så er det, dét, dit barn tager med sig videre.


Dit barn vil hurtigt finde sig en favorit i den store variation af heste og ponyer

RIDEUDSTYRET

Til at starte med behøver man ikke investere i den fulde udstyrspakke. De fleste rideskoler har lånehjelme, og måske endda sikkerhedsveste. Det vigtigste er en sikkerhedsgodkendt ridehjelm. Man kan fint starte med at ride i støvletter med en lille hæl (for at foden ikke glider helt ind i stigbøjlen) og tætsiddende bukser uden generende indersøm. Rideudstyr udgør fine fødselsdags- og julegaver. Med tiden som rytteren hænger ved sporten, kan ridebukser og ridestøvler efterhånden købes til rimelige penge. En anbefaling er at købe korte ridestøvler (jodphurs) og leggings til at spænde udover, da de helt billige lange ridestøvler ofte gør det svært at træde hælene ned. Husk ridehandsker til det kolde vintervejr. Frosne fingre ødelægger rideoplevelsen.


Velkommen til hestesporten


Du behøver ikke at gå 'full commando' med rideudstyrtet til at starte med, de fleste rideskoler har låneudstyr.

1.191 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page